recenze

Space Merchants: Conquerors

Space Merchants: Conquerors

Akční vesmírný obchodní simulátor s RPG a strategickými prvky - nasedněte do stíhačky, kochejte se nádhernou grafikou, obchodujte, plňte úkoly a sejměte všechny nepřátele! Vítězný titul Becherovka Game 2005 byste si rozhodně neměli nechat ujít!
Pohodlně se usaďte do kokpitu vaší vesmírné lodi, právě se k vám totiž dostává zcela jedinečný freeware titul, doposud snad nemající obdoby. Mezi komerčními hrami je tento svébytný žánr, trochu krkolomně definovatelný jako „vesmírný obchodní simulátor“, již docela zaběhlý (vzpomeňme na legendární tituly jako Elite, Privateer, X či novější Freelancer), nicméně na freeware scéně takřka chybí a je nám často podstrčena jen chabá náhražka – zpravidla jen nějaký vesmírný simulátor s omezenými možnostmi výběru lodě či jejího vybavení. O radikální změnu a bouři, po níž nezůstane kámen na kameni, se nám postarali českoslovenští vývojáři z týmu Dataweb.

Jistě jste již tak nějak pochopili, oč tady půjde. Na samotném začátku hry se seznamujete s krátkým příběhem (ukazujícím několik set let v budoucnosti lidstva) a už se dostáváte do pozice pilota a kupce. Příběhovým úkolem je najít vašeho ztraceného otce, leč to není hlavní náplní vaší práce. Mnohem častěji budete plnit úkoly vedlejší či zkrátka jen tak poletovat vesmírem a obchodovat. Zde musím zmínit obšírné RPG prvky – kromě vylepšování vaší lodi a nakupování nových součástek za peníze získáváte za provedené akce a splněné úkoly zkušenosti, za něž si po určité době můžete zvýšit vaše vlastnosti a schopnosti. Oboje ovlivňuje vaše herní parametry a podle toho, o jakou dovednost se zrovna jedná, takový je její efekt – například zvyšováním skillu Střelba zlepšíte vaše šance na strefení protivníka při výstřelu, Obchod si zase zaručuje menší rozdíl mezi prodejní a nákupní cenou na všudypřítomných vesmírných stanicích. Schopností je celá řada a nové se vám zpřístupňují pomalu s vaším postupem ve hře. Kromě těch obyčejných jsou tu i některé perličky jako například pravidelný přísun peněz dle úrovně onoho skillu nebo třeba získávání vybavení a peněz z trosek sestřelených nepřátel. Mimo RPG vývoje postavy je tu samozřejmě vylepšování lodi, které je nutno říci mnohem důležitější a má znatelnější efekt. Každou z hlavních součástek můžete vyměnit za jinou (zpravidla lepší). Zdá se vám pomalá rychlost letu? Kupte si výkonnější motor nebo generátor energie! Máte problémy při bitkách s piráty? Sežeňte si namakanější pancéřování a zbraň! Další možností je také nakupování nových slotů, nahrazující kvalitu kvantituou – namísto dvou silných děl si zkrátka namontujete čtyři trochu slabší.

Na svém putování si projdete kolem deseti vesmírných sektorů spojených branami, přičemž v každém se setkáte s obchodními stanicemi či jinak významnými místy a občas také s nepřátelskými loděmi. Přesun mezi sektory probíhá právě díky branám, pohyb v rámci jednoho sektoru uskutečňujete pomocí motoru a „zrychlovače“. Ten je obzvláště důležitý, neboť bez něj by přelety trvaly neúnosně dlouho a asi byste se brzy unudili k smrti. Já si jeho funkce zpočátku nevšiml a vše mi připadalo skutečně velmi zdlouhavé a o to větší radost jsem měl při jeho objevení (pozn. jedná se o klávesu E, jejíž časté použití vám tímto vřele doporučuji :-)). Po již dříve zmíněném obchodování a občasném bitkování se asi nejvíce budete věnovat postupu ve hře a plnění úkolů. Musím říci, že ty mne celkem zklamaly. Je sice dobře, že se zde vůbec vyskytují a přinášejí jisté zajímavé prvky a zaručují delší hratelnost, nicméně mohly by být zpracovány mnohem lépe. Na to, jak je skvěle proveden engine, herní systém i grafika, je nabídka úkolů dosti slabá. Pominu-li fakt, že samotná jejich náplň není vždy zrovna nejzábavnější (časté dlouhé přelety mezi vzdálenými sektory jen za účelem „navštívit“ dané místo), musím si postesknout zejména nad jejich linearitou a celkovým počtem. Nemáte příliš na výběr – většina úkolů je sice dobrovolná, jenže protože je za ně odměnou často věc, která nejde běžně koupit, stejně daný úkol dříve či později splníte. Je to celkem škoda, protože právě tady mohli autoři umožnit hráči rozhodnout se nad svou kariérou – zvolí cestu obchodníka, který si vydělá slušné peníze, nakoupí drahé vybavení a pak splní klíčové questy nebo si vybere život válečníka a nájemného žoldáka, který se příběhem probojuje, vydělá si a získá vybavení jakožto odměny za splněné prácičky a úkoly. Samotný herní systém by tohle dle mého názoru bohatě zvládl, bohužel návrh příběhu a úkolů tuto variabilitu a možnost rozhodování jaksi znemožňuje. Můžete si sice přilepšit obchodem či těžbou minerálů na asteroidech, avšak úkoly stejně budete nejspíš muset chtě nechtě splnit.

Celkově, ač jsem v minulém odstavci dosti hanil, musím říci, že se jedná o skutečný skvost. Herní systém je velice komplexní, máte mnoho možností, jak se zabavit a zaměstnat ve virtuálním univerzu, dostupné možnosti jsou obšírné a vše je podpořeno velice pěknou grafikou, samozřejmě kompletně ve 3D. Do budoucna by také mohla být velice zajímavá autory ohlašovaná multiplayerová verze, v níž byste se spolu s ostatními hráči proháněli obřím vesmírem a navzájem bojovali i obchodovali. Ovládání je velmi intuitivní, převážně myšoidní s tím, že určité funkce je možné vyvolat i pomocí klávesnice (přístup do různých menu apod.). Tenhle titul zkrátka nadchne všechny milovníky vesmírných obchodních simulátorů a jistě se zalíbí i běžným hráčům.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 1 + 5 =

luky | 26.12.15 v 13:42

Jeste by z toho nejaky dobrodinec mohl udelat .APK at si to muzu zahrat znovu po letech

grammi | 23.02.09 v 13:02

To RAPTOR2:opravy se neinstalují ale musíš je skopírovat do složky jako crack:)...po nich už ve hře žádné chyby nejsou:)Já osobně jsem to už 2x dohral;)

RAPTOR2 | 08.07.08 v 19:08

Takže milánci...při vstupu do oblasti Tibet jsem napaden...palbu opětuji a co udělá hra po výbuchu první lodi??? No...??? No přece padne a nedá si to vymluvit. Jsem na(asi chybkou hry) na 706 levlu a prostě nepomáhá nahrání starších pozic ani kopání do stolu! :)) Takže lidičky, tuhle debilitku nebrat, nebrat, nebrat, nebrat a ještě jednou nebrat...to se jít raději vysr..!!!Pokud nejste na sadomaso a nemáte chuť vše znovu rozehrát...já to prostě po třetí dávat nebudu a ten šmudla co psal recenzi, to nemohl hrát do konce-a jak vidím, nejsem jediný kdo s ní má potíže, kolega už taky pění vzteky-tohle ven z compu!!! Zdraví Jiržik

RAPTOR2 | 06.07.08 v 13:52

Je sice hezoučké, jak se tu rozplývá autor recenze nad dokonalostí hry, ale...
už zde nepíše, jak frustrující chybky ta hra má: že např. při ničení pirátů se vám nezobrazí "zbytky" lodí a vy pak těžko donesete "hlavinku" piráta jako důkaz, že jste mu dali na prdel a pokud si tento úkol necháte na konec, tak je celkem odvaz hrát vše znovu...(bohužel nahrání starší pozice nic neřešilo), že hra různě padá atd. je taky lahůdečka a vydané opravy nejdou instalovat, jelikož nenajdou adresář...možná jsem nešika jen já, ale zatím je tam nedostal žádný kolega co znám.
Takže soudruzi-nejen chválit, ale také popravdě informovat, abychom se během hraní brali prášečky na uklidnění a neměli chuť něco rozbít!!!
Jinak na to, že je hra grátis, velmi ujde po graf. stránce. Ale díky chybám je snad lepší jít do profi simulátorů a máte klid. Papa Jiržik

Tomato | 25.03.06 v 11:28

Musis na Zemi koupit Becherovku...

xXx | 16.02.06 v 16:30

CDC

Martens | 16.02.06 v 15:43

Poradi mi nekdo jak mam od Beloneususe v martanskym obchodnim centru ziskat pro Gorkiho plany na stavbu motoru, kdyz je nechce vydat? Diky

mário | 17.12.05 v 22:26

Ještě jsem nezačal,a tak o hře nemúžu nic říct!

Manheru | 12.12.05 v 14:52

695level a otec, vůdce pirátů mi řekl, ať s ním odejdu...toť konec...

Manheru | 12.12.05 v 14:35

Hezká myšlenka, ale těch mám za ten hodně...mám 670tý level...tolik chyb ve hře a tak hrozně to padá! Hanba!

Sosol | 03.12.05 v 17:14

Draven: u většiny lidí tahle chyba není, např. mj. mně to funguje v pohodě. Nicméně autoři to zcela jistě opraví v některém z budoucích patchů. Možná bys to mohl napsat přímo k nim do fóra do ohlašování bugů...

Draven | 03.12.05 v 15:41

Taky se vam nezobrauje cursor v hlavnim menu?


galerie

Space Merchants: Conquerors Space Merchants: Conquerors Space Merchants: Conquerors Space Merchants: Conquerors Space Merchants: Conquerors

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce