recenze

A Wasting of Life

A Wasting of Life

Hlášení pro všechny členy speciálního komanda: „Za pět minut nástup před budovou. Čeká vás akce, ze které se vrátí málokdo.“ Ano, je to tak. Velmi nebezpečné úkoly, velmi těžké přežít. Aneb další akcička ve stylu Counter Strike!
Před nedávnem vyšla na Freegame skvělá akce Counter Strike 2D. Šlo o předělávku do free a 2D zóny titulu, který snad zná každý hráč. Dva týmy, teroristé a strážci zákona a veřejného pořádku, si to na férovku rozdají v nějaké pěkné lokaci, v níž také (několikrát) přijdou o život. A na podobném principu je vybudována i hříčka, která se sice na první pohled vůbec nezdá, ale po chvilce hraní hrozí, že vás chytne opravdu, opravdu silně.

Hned na začátek bych chtěl říct, že nemám v úmyslu dělat srovnávací recenzi. Nechci psát o tom, kde je Counter Strike 2D lepší a kde ne. Důvod je prostý - CS 2D jsem nehrál tak důkladně, abych jej mohl s čistým svědomím chválit nebo zatracovat. Nejdříve tedy z pohledu obecného: A Wasting of Life (awol) je 2D akční gamesa; hráč se na celý ten bojový mumraj dívá shora, přičemž dole ovládá jednoho aktéra :-). Je vystavěna na principu Counter Strike, tedy dvou týmů, které se snaží vzájemně si povraždit co nejvíce členů. Taktéž jde o koloběh, každý zabitý se po určité době opět objeví. Než se ale dostanete do krvavé bitvy, čeká vás menu, jež se oproti jiným hříčkám může zdát složité pro svůj vysoký počet položek. Jde ale pouze o první dojem. Všechna nastavení jsou důležitá pro chod hry a není třeba se jich nikterak bát :-). Jejich smysl vám zcela jistě dojde sám, zvláště pokud máte s on-line akcemi zkušenosti. Napsal jsem on-line? Awol si zahrajete off-line. A teď už krátce k menu a možnostem, jež máte. Základní věc: jaká je nabídka map? Musím říct, že poměrně chudá. Číslo deset není opravdu nijak velké. Když ale zjistíte, kolik zábavy si na každé z nich můžete užít, asi nebudete příliš tímto faktem rozladěni. Dále je potřeba určit, kolik postaviček se na zvolené mapě objeví a kolik jich bude mít ten který tým. Týmy jsou zde, jak už bylo řečeno, dva - červení a zelení. To by bylo nejzákladnější nastavení, které potřebujete pro začátek. Samozřejmě, že využijete i další vychytávky, ale rozepisovat je tady by zbytečně zabíralo místo.

Po tom, co se objevíte vy a vaši spojenci/nepřátelé na vybrané mapě, přichází další podoba s Counter Strikem, výběr zbraní. Nabízí se vám tři typy - zbraň základní (primární), zbraň sekundární a zbraň doplňující. V primárních je výběr největší, jde o mp5, m4a1, m249 atd., ze sekundárních například tradiční berretta, usp a co se týče doplňkových, to jsou velmi účinné výbušniny, frisbee, časovaná nálož, granát apod. Určitě si najdete tu svou, která bude nejlépe splňovat vaše požadavky. Někomu bude spíše vyhovovat ta s kratším ale přesným dostřelem, někomu ta, jež vystřelí najednou více nábojů a tak nepřítele pěkně skropí. Tím se dostávám k ukazatelům. K dispozici je samozřejmě indikátor vašeho zdraví. Je zde dokonce i obrázek vašeho těla s naznačením, kam jste byli zasaženi. Poněvadž není awol nijak realistický (ono by to asi nebylo moc zábavné, kdyby byl), stane se občas, že čistý průstřel vedený prostředkem čela znamená ztrátu 12% zdraví. Zajímavé. Pokud si nevěříte, že na první pokus zvládnete všechny nástrahy takto vyhroceného boje, můžete si zvolit trénink. Popravdě řečeno jsem ale viděl jediný rozdíl proti hře „naostro“, a to ve vzhledu mapy. Ovládání je každopádně potřeba se naučit, ale během několika minut vám vejde do krve a vše již budete dělat naprosto automaticky. Za zmínku stojí také možnost editovat si vlastní mapky, ale to bude spíše pro nadšence, nicméně věřím, že i takových se pár najde!

Grafika hry je spíše symbolická. Žádné ukrutné detaily nečekejte, lépe řečeno, nečekejte žádné detaily. Je pravda, že při extrémních výbuších se okolí ničí (zídky apod.), ale to je tak vše. Ani nějaké hard-core efekty při explozích granátů a časovaných bomb se nekonají. Opět vše pouze schematicky. Ale víte, že mi to vůbec nevadilo? Nějak jsem to nevnímal - v zápalu bitvy asi budete spíš myslet na to, aby vás ten zelenej/červenej hajzlík nezasáhl dřív, než vy jeho. Pokud se ptáte, jak od sebe odlišit členy týmů, když je grafika schematická, odpovídám, že podle čepičky. Ale nemějte strach, střely členů jednoho týmu nemohou ublížit členu stejného týmu. Takže pálit do svého kolegy není žádný hřích; pouze tím vyplácáváte náboje, kterých není nikdy dost, ale to je váš problém. Zvuky jsou převedeny z již několikrát zmiňovaného Counter-Striku a asi si umíte představit, oč jde - žádná sláva to rozhodně není.

No, přátelé, máme tu velmi vyvedenou akci, jakou jsem už delší čas postrádal. Ne příliš náročnou, ale spíše odpočinkovou. Ideální pro ty, kdo si chtějí dobře zastřílet a nenervovat se při tom, že budou zastřeleni sami. Kdyby byla ještě lépe vyvedena technická stránka, určitě by šlo o naprostý trhák, ale jsou zde momenty, kdy awol trochu ztrácí. Za zkoušku ale jednoznačně stojí!

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 1 =

ranger | 25.01.09 v 16:18

awol je BEST hra.nejlepší je mapa den -d.ze začátku jsem zkoušel m249 minimi,ale neni moc účiný mp5 je lepší

BUGGY | 13.12.08 v 17:47

je to supeeeeeeer

Linkman | 23.01.06 v 20:13

nejako mi to nejde, spusti mi hlavne menu vyberem mapu dam new a vyhodi do windowsu
mam XP

Belgarion_Kolder | 19.12.05 v 17:31

A já tě zase nesnášim. Si naprosto nesnesitelná, blbá a ani neznáš interpunkci. Prostě klasickej případ kretenismu.

LaKiS | 18.05.05 v 20:18

Proč?

terka opalkova | 02.12.04 v 14:18

mam vas rada


galerie

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Sponzoři ligy

inzerce