recenze

Řež

Řež

Dynamická arkádově pojatá akce s kvalitní 3D grafikou a výborným hudebním doprovodem, sedmi vyzývavými úrovněmi a možností nakupování zbraní a zlepšováků. Nenechte si ujít jednu z nejlepších letošních českých freewarovek!
Český vývojařský tým Albisoft patří mezi ty nejzkušenější z naší freeware scény a již poměrně dlouho se porůznu na internetu objevovaly zvěsti a screenshoty ohledně připravované akce Řež. Zájem žurnalistů i hráčů byl skutečně obrovský a hned v den vydání hru stáhly tisíce lidí. Bez zajímavosti není ani to, že upravená (resp. značně osekaná) verze Řeže označená prozaicky Řež Bechere se jakožto jeden z horkých favoritů účastní letošního BecherGame.

Celý princip hry je poměrně jednoduchý a jedná se vlastně o kombinaci first-person akce a arkády. Postupně se dostanete do sedmi úrovní, kterými máte za úkol proběhnout až na konec a dosáhnout přitom co nejvyššího skóre. To získáváte nejen za vraždění nepřátel, ale také za rychlost, s jakou celý level dokončíte, a hlavně za různé "triky", které provedete (sem patří hlavně headshoty a různé stupně komb). Po dokončení každé mise se vám sečtou body a můžete směle postoupitdo mise další, před kterou ještě můžete nakoupit různá vylepšení a power-upy. Těch je celá řada od nejslabších jako pár životů navíc až po skutečně dosti silné, jakými jsou hlavně drsnější zbraně. Začínáte totiž s pouhou pistolkou a ta vám rozhodně nebude v pozdějších fázíchhry stačit. Do ruky se vám tak může dostat efektně vypadající plamenomet, populární brokovnice, efektní samopal a extrémně drahý, leč opravdu brutální raketomet. Jednotlivé mapy jsou až na své grafické zpracování, které je pokaždé velmi odlišné, skoro stejné a změn mezi nimi opravdu moc není. Snad jen, že čím pozdější daná mapa je, tím je také obtížnější a bez lepších zbraní se v ní zkrátka neobejdete. Asi jedinou vyjímkou je jakási skákací mapa, kde se nachází protivník pouze jeden, a vaším největším nepřítelem je tak nutnost neustále přeskakovat z jedné plošiny na druhou, přičemž pád znamená téměř jistou smrt. Musím ale říct, že ač se mapy příliš neliší, jsou velmi dobře navrženy a zbytečně jsem nikde nezabloudil, jak se u některých akcí stává. Za každou jednotlivou misi se vám skóre započítává zvlášť a je možné kdykoli se do předchozích úrovní vrátita pokusit se svůj rekord překonat, což má smysl hlavně pro ty, kteří se snaží dostat se do online hi-score tabulky.

Technická stránka díla je na freeware skutečně úchvatná. Někteří lidé sice nevypadají příliš lidsky a pár interiérů a textur mi také nepadlo zrovna do oka, ale celkově mohu grafiku jen chválit, ostatně můžete se podívat na přiložené screenshoty. Kapitolu samu o sobě tvoří výtečný hudební doprovod, který je tvořen ze skladeb několika (mně doposud neznámých :o)) českých skupin. Výborně doplňuje atmosféru hry a dá se dokonce skvěle poslouchat i samostatně. Naopak ovládání mne celkem zklamalo. Tempo chůze (nebo spíše běhu) je akorát a způsob skákání také, ovšem míření, nebo lépe řečeno pohybování myší je velice neobratné a pomalé, což nás, veterány FPS stříleček (:-D), opravdu nepotěší. Nikde v nastavení jsem nenašel možnost rychlost (citlivost) myši nastavit, což je pro mě naprosto nepochopitelné. Ale budiž, beztak je to jeden z mála záporů, které tahle gamesa má a po chvíli hraní si na to nejspíš zvyknete...

Moje závěrečné hodnocení je převážně kladné. Skoro všechny stránky Řeže jsou vyvedeny na jedničku a ať chceme či ne (ale proč bychom nechtěli, že? :-D), jedná se o jeden z nejlepších letošních českých freeware titulů. Svižná hratelnost, kvalitní design map, výborná grafika i hudba. Škoda jen absence nastavení rychlosti myši, malého počtu nepříliš rozdílných zbraní a krátké herní doby, která je sice částečně zachráněna možností opakování levelů, nahánění skóre a změny obtížnosti, ale pro většinu z nás, co si vše zahrají jen jednou od začátku do konce, je Řež otázkou jedné až dvou hodin, což je, uznejte sami, opravdu málo, přinejmenším vzhledem k velikosti archivu ke stažení. Pokud se však chcete hodinu (a v případě navracení se do předchozích levelů i déle) skvěle bavit, je Řež jednoznačně tou pravou volbou! Musím ale říct, že jsem od ní čekal trochu víc, nejen bezhlavé, leč zábavné, střílení...

Dodatek: Patch umožňující nastavení citlivosti myši uvolnili autoři dodatečně, zde je možné ho stáhnout.

stáhnout hru

diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 4 + 4 =

KaluzaP | 02.01.08 v 12:55

Super Hra!!!

Filip | 12.11.04 v 16:23

celkem dobrá hra ale chce to ješté vylepšit

Mr.FUCKir | 09.11.04 v 12:07

more viděly jste toho nového CS2? námrd ne? jinak ydarec potřeboval jsem mačkat čudlíky:)


galerie