článek

Křest knihy Game Industry

Křest knihy Game Industry

Byl to takový zprvu normální a nudný čtvrtek, kdy jsem se společně s Hynkem a jeho milou přítelkyní vydali do Top Secret klubu na jednu vzácnou příležitost. Byl to křest praktický první české knihy/sborníku z prostředí herního vývoje a nejen to.


Jak se Freegame.cz na tuto akci vůbec dostala a co má s knihou společného?



Vše to začalo na GDS 2010 v Praze jako nápad, který se usídlil a rostl v hlavně našeho bývalého redaktora a kamaráda Jana „Sysla“ Jirkovského. Nápad je jedna věc, ale v dnešní době je na takový projekt potřeba poměrně hodně prostředků a to nejen finančních. Hynek Žalčík (CEO a šéfredaktor Freegame.cz pozn. redakce) a spousta dalších se nenechali dlouho pobízet a podali pomocnou ruku. Uběhlo nemnoho měsíců a světlo světla spatřila opravdu originální a výborná knížka Game Industry.





Podle plánu jsme přišli docela rozumně, tedy ne první ani poslední. První otevřená náruč patřila Syslovi, který nejspíše nezná jinou náladu než skvělou. Po krátké registraci a několika chlebíčkách jsem se začal rozhlížet, jelikož další bod programu měl následovat až po nějaké době, kdo už má skoro vypitého lahváče nebo kdo čerstvě přichází. Mezi prvními návštěvníky byl Marek Rosa (Keen Software House), který je součástí týmu pracujícím na hře Miner Wars.





S ním jsem se dal do kratšího rozhovoru až později večer. Pravdou je, že jsme o Miner Wars věděli už od minulého ročníku Game Access v Brně a doteď jsme neměli příliš mnoho času se hře věnovat více, ale to se brzo změní a to nejen slíbeným rozhovorem.





Další milé překvapení bylo, když jsem si přisedl ke stolu, kde se vedly různorodé diskuze, které se účastnil i zakladatel konkurenčního webu FreeHry a jeden ze spoluautorů knihy Michal Acler. U stejného stolku seděl i trošku tichý Jiří Dvořák. Nyní pracuje pro SCS Soft a po malé ukázce jejich připravované hry Trucks & Trailers mi bylo jasné, že do Prahy pojedu za více než jedním rozhovorem.





Na křtu nemohl chybět ani Martin „Alien“ Procházka (také jeden z autorů knihy), kterého už určitě dobře znáte z mnoha našich článků o hře Family Farm.





Ač nemnoho opit, ceny byly velmi krvavé, přesto dobře najeden (chlebíčky byly luxusní) jsem zjistil, že večer přešel do druhé poloviny, jelikož na řadu přišel další bod programu, tedy hned několik programů. První bylo vystoupení skvělého showmana Tomáše Kinzela ze skupiny Firelovers.cz, který předvedl opravdu parádní blikající laser show. Pak už přišla na řadu děkovačka a připíjení. Honza (Sysel) byl jednoznačně rád, že došlo tolik lidí a také velká část autorů, každému kdo se na knize podílel, vzdal holt a dal i jim malý prostor pro vlastní pohled na celou záležitost. Během toho úseku se pilně nalévalo šampaňské a chystal jeden kousek knihy, který už nejspíše nepůjde do prodeje, jelikož si prošel křtem a spolykal několik hltů šampusu.





Večer dál skvěle ubíhal, měl jsem možnost vyzkoušet i nějakou tu hru, ale bohužel se mi nepovedlo odchytit tvůrce na nějakou tu řeč, místa bylo mnoho a lidí málo. Nechyběl tu ani Daniel Vávra nebo Jarek Kolář (2K Czech).



Oči se pomalu klížily, Hynek už také pomalu dopíjel, a tak jsme se pomalu sunuli k východu a postupně se loučili s kýmkoliv, kdo byl nebo nebyl po ruce. Poslední podání ruky už skoro klasicky bylo s Martinem Procházkou a my vyrazili do příjemné chladné pražské noci.





Knížce Game Industry se budu věnovat v samostatném článku, je toho opravdu hodně co napsat. Nečekejte ale recenzi, spíše pohled čtenáře a fanouška naší a celosvětové herní scény. Toto dílo je už v prodeji a zakoupit se dá v několika knihkupectvích.



Fotky nam poskytla fotografka Alina Shupikova, velice dekujeme.





Twister

autor
Štěpán Plachý / Twister

Publikováno: 18.05.2011


další články této kategorie





diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 2 + 2 =

phanka

phanka | 15.04.15 v 14:59

:-) (-:


naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce