recenze

Hattrick

Hattrick

Hrajete rádi fotbalové manažery? Je vaším tajným snem stát se koučem některého týmu, řídit ho, starat se o přestupy, určovat sestavu? Dělat prostě vše, co k tomu patří? Pak vyzkoušejte online fotbalový manager Hattrick, který si dnes v tomto článku představíme.

V našem seriálu o webových hrách jsme zatím měli samé strategie z fantasy či scifi světů a další podobné hry. Hattrick je úplně z jiného soudku. Jedná se o velmi propracovaný manager našeho nejpopulárnějšího sportu - fotbalu. Nespornou výhodou oproti klasickým offline managerům, jako jsou třeba CSM, Football manager a další, je možnost hrát proti opravdovým reálným hráčům – lidem z celého světa. Navíc zcela zdarma a nyní i v českém jazyce.



Po registraci je vám po chvíli čekání (obvykle kolem týdne) přidělen tým. Vymyslíte si název, pojmenujete stadion, prozkoumáte, jaké vám systém přidělil hráče. Hattrick pak nabízí neskonalé možnosti. V každém týdnu hrajete dva zápasy. V sobotu 11:30 hodin ligový, v týdnu pak pohárové utkání či přátelák s libovolným (i zahraničním) týmem. Na každé utkání musíte tým náležitě připravit. Kromě volby taktiky je nutno nastavit sestavu. Pokročilejší hráči ji upraví podle soupeře a mohou se s ní zabývat i hodiny za pomoci některých programů, které usnadňují hraní. Při samotném zápase již nemůžete se sestavou hýbat. Probíhající utkání lze sledovat v textovém komentáři. Nečekejte žádné reálné fotbalové struktury, celý svět Hattricku je vlastní. Popišme si stavbu soutěží v České republice. Ligy jsou vždy osmičlenné. První liga je pouze jedna o osmi týmech, druhé jsou již čtyři, třetích je šestnáct atd. Nejnižší je v současnosti šestá. Do jedné z nich se tak nyní jako nováček dostanete. Sezona trvá vždy 16 týdnů, pak následuje krátká pauza a další ročník.



Pro začátek je nejdůležitější pečlivě si přečíst pravidla. Jejich znalost je možná jediným cheatem, jaký kdo kdy objevil. Po chvíli zjistíte, že základním hlediskem úspěchu je kvalitní trénink hráčů. Nakoupíte nadějné juniory, několik sezón je tvrdě cepujete a nakonec s velkým ziskem prodáte. Jiná cesta k většímu úspěchu prakticky neexistuje. Prodej a nákup hráčů je dalším kořením tohoto managera. Obchody probíhají formou aukce. Získat dobrého hráče za solidní cenu je velké umění.




Kolem Hattricku je již obrovská komunita. Počet uživatelů se pomalu přibližuje jednomu miliónu. Diskuze na konferencích jsou stále živé. Každý nováček se zde může na cokoli zeptat. Kromě těchto diskuzí přímo na serveru, je mnoho klubů i na jiných webech. Oblíbené je zvláště forum na Hofylandu. Vzhled Hattricku je prostý. Příliš grafických efektů nepobral, ale ty by podle mého názoru spíše nebyli na místě. Takto je vše jednoduché a přehledné. Pro vášnivé hráče je připravena i placená nadstavba – Supporter (česky Fanoušek). Stojí 600 kč za rok. Hráče, kteří si ho zakoupí, ale nijak oproti obyčejným nezvýhodňuje. Přináší třeba možnost vést svojí klubovna, dát čísla hráčům a další podobné specialitky. O bezproblémový chod Hatricku se v každé zemi stará tým několik takzvaných GameMasterů a dalších pracovníků. Právě s jedním z našich GM přinášíme rozhovor.




GM-Napoleon - jedna z nejdůležitějších postav na současné české scéně



Na úvod klasická otázka - mohl by jsi se nám v krátkosti představit?



Je mi 31, žiju v Praze a v současné době pracuju jako burzovní makléř. Mimo Hattricku mám moc rád cestování, poznáváni nových krajů a lidi z celého světa. Dříve jsem hodně sportoval (hlavně fotbal, basket, stolní tenis, ale i jiné sporty), ale teď už mi moc času nezbývá. Pravidelně hraju už jen squash.




Jaké bylo tvé první setkání s Hattrickem?



Náhodou jsem vytočil číslo svého dlouholetého kamaráda a ten mi řekl o Hattricku. Vždycky jsem měl rád fotbalové managery a Hattrick mě na první pohled zcela dostal. Asi jsem jeden z mála lidí, co měl dříve zaplaceného Fanouška než dostal svůj tým. Byl to možná osud a dříve nebo později bych určitě na Hattrick musel narazit.




Co jsi si řekl, když jsi dostal tým a začal hrát?



Tak jako každý jsem chtěl na Hattricku něčeho dosáhnout. Začal jsem postupně studovat všechny dostupné české i zahraniční materiály a chtěl jsem se o teto hře dozvědět co nejvíc. Dal jsem si cil, ze jednou budu trénovat českého reprezentanta. Jsem rád, ze se mi to podařilo a tento hráč je ještě nyní oporou našeho reprezentačního týmu.




Jaké funkce spojené s tímto managerem jsi dosud vykonával a která tě bavila nejvíc?



Tak z těch oficiálních funkci musím jmenovat funkci trenéra českého U-20 týmu, trenéra dospělé reprezentace, stal jsem se prvním českým moderátorem a posléze také gamemasterem. Nejvíc mě určité bavila práce u našeho U-20 reprezentačního týmu. Měli jsme skvělé hráče a mnoho z nich hraje ještě nyní u dospělé reprezentace. Bylo to poprvé a zatím naposledy, co se český reprezentační tým dostal mezi posledních 16 týmů šampionátu. Hrálo se vsak ještě odlišným systémem, než je ten současný.




Byl jsi tedy koučem našeho národního týmu, jak velká je to zodpovědnost?



Pokud něco zkazím ve svém týmu, tak mohu nadávat jen sám sobe. Reprezentaci však sledují stovky lidí a každý chce jen ty nejlepší výsledky. Některé dny jsem ani nemohl spát a přemýšlel jsem nad ideální sestavou a taktikou pro zápas. Pokud člověk udělá chybu jako reprezentační trenér, tak je okamžitě a oprávněně pod palbou kritiky. Málokdo si to uvědomuje, ale je to skutečně velký závazek a volební období je poměrně dlouhé. Znamená to být téměř každý pátek po dobu 6 měsíců na netu a věnovat se této čestné funkci.










Co je náplní práce gamemastera?



Gamemaster je určitým prostředníkem mezi developery Hattricku a samotnými hráči. Přiděluje nové týmy, pomáhá řešit problémy hráčů a udržovat přátelskou atmosféru Hattricku. Zároveň je vsak také nucen řešit případy podvodů a dohlížet na dodržovaní pravidel.




Daří se vám s kolegou GM-KloKi dobře doplňovat? Jste sehraný tým?



Vztahy mezi gamemastery z celého světa jsou velmi dobré a jsem rád, že mohu být součástí tohoto týmu. GM-KloKi je gamemasterem teprve krátce a jeho trénink velmi dobře pokračuje. Mohu napsat, ze už nyní přebral velmi důležitou část práce gamemastera a já mám zase více času na jiné záležitosti. Takže odpověď je ano, už se začínáme dobře doplňovat.




Kolik času ti práce na Hattricku v průměru týdně zabere? Jsi za ní od vedení Hattricku nějak odměňován?



V současné době mi už naštěstí zabere méně času než před 2-3 měsíci a to hlavně díky jmenování GM-Edkeho na Slovensku a GM-KloKiho u nás. Nyní to zabere v průměru 3-4 hodiny denně čistého času. Mám zdarma Fanouška, Klubovnu a kredity na mobilní telefon. Jinak se jedná o neplacenou funkci a dělám ji ve svém volném čase.




Prozradíš něco ze zákulisí? Chystají se nějaké novinky?



Novinek je stále mnoho. Prakticky neustále se něco programuje a v posledních letech byl tým programátoru rozšířen o několik lidí. Pracuje se na zlepšení uživatelských funkci, a na mnoha dalších projektech, ale bohužel nemohu být konkrétní. Co mohu napsat je, že určitě počítáme s dalším rozšiřováním našeho LA/MOD/GM týmu a to na všech těchto pozicích.




Kolik má Hattrick uživatelů po celém světě a kolik u nás? Jakým tempem přibývají?



Hattrick se už pomalu, ale jistě blíží k překonaní hranice 750 000 aktivních hráčů. To je naprosto neuvěřitelné číslo. V posledních měsících se nárůst zrychluje díky zcela novému způsobu registrací a zavedeni Licence managera. Před rokem touto dobou bylo přibližně o 200 000 hráčů méně, takže je vidět, že Hattrick je stále na vzestupu. Ještě rychleji roste počet hráčů v České republice. Za poslední rok vzrostl počet hráčů u nás více než 3x a na konci této sezony překonáme hranici 8 000 hráčů. Osobně očekávám, že na konci příští sezony budeme potřebovat rozšíření o další stupeň ligových soutěží a překonáme hranici 10 000 aktivních hráčů.




Mohl bys poradit něco hráčům? Jak být úspěšný?



Hattrick je běh na dlouhou trať. Kdo očekává, že bude již za měsíc úspěšný, tak bude zřejmě zklamán. Zpočátku je důležité si zvolit jeden trénink a vydržet dokud to nepřinese nějaké výsledky. Také doporučuji seznámit se s dalšími hráči a diskutovat s nimi, protože to je na Hattricku hodně důležité. Je super, když se máte s kým bavit o zapase, rozebírat taktiku a pochlubit se s právě vytaženým juniorem nebo si naopak postěžovat jak nešťastně jste prohráli svůj zápas.




V čem vidíš hlavní plusy Hattricku oproti konkurenci?



Hattrick má už dlouhou tradici, obrovskou základnu hráčů a je skutečně celosvětově rozšířený. Koncepce Hattricku je hodně konzervativní, ale přesto se neustále objevuje něco nového a pracuje se na dalších a dalších vylepšeních. Pro mě osobně je velkým plusem právě komunita a lide, které jsem díky Hattricku poznal. Nesmím zapomenout na ještě jednu důležitou věc, Hattrick můžete stále hrát zcela zdarma.




Díky za rozhovor, přeji mnoho úspěchů do budoucna.





Druhý dnešní rozhovor představuje jednoho řadového hráče, který vás seznámí se svými názory na tuto hru.



Honzah - nadšený hráč



Můžeš nám říci něco o sobě?



Na Hattricku mne můžete potkat pod přezdívkou honzah. Do světa Hattricku jsem vstoupil na přelomu září a října minulého kalendářního roku. Jsem manažerem týmu Ekrazit.tk. Mužstvo hraje v lize VI.169, momentálně se nachází na čtvrtém místě tabulky s bilancí čtyř výher a tří porážek. V poháru jsem vypadl v prvním kole.




Hraješ počítačové hry? Zkoušel jsi i jiné onlinovky než je Hattrick?



Jiné onlinovky než Hattrick jsem zatím nezkoušel, možná i z toho důvodu, že pevné připojení na internet mám zhruba od loňského března. Na počítačové hry mi v poslední době moc času nezbývalo, takže z tohoto hlediska je to se mnou slabé. V minulosti jsem holdoval hlavně sportovním hrám (FIFA, NHL).




Jak jsi se k Hattricku dostal?



Na srazu bývalých spolužáků (maturoval jsem loni) se o téhle hře mezi řečí zmínil jeden z nich, manažer týmu FC Rozzuřený Lumíci. A tak jsem se vydal podívat, co je tahle hra zač. A už jsem se neodtrhl. :-))








Upoutal tě na první pohled?



Hm, tak asi ano, když jej hraji. Po pravdě řečeno, mne vcelku fascinovalo, jak je to na první pohled jednoduchá hra. Graficky nic zvláštního, správa týmu jednoduchá, ale přitom ta hra má svojí hloubku a uspějí jen ti nejtvořivější. Samozřejmě Hattrick vděčí za svůj šmrnc mnohdy kuriózním hráčským jménům. Myslím, že tvůrce databáze si opravdu vyhrál a děkuji mu za to.




Zkoušel jsi někdy nějaký jiný online manager? (V čem tě případně zaujal více?)



Jiný online manažer jsem nezkoušel, takže nemohu srovnávat.




Kolik času Hattricku týdně věnuješ? Který den je pro tebe nejdůležitější?



Tak víceméně jak kdy, určitě se tam mrknu téměř každý den. Ale víc času tomu věnuji obecně před zápasy, to znamená zpravidla v úterý a zejména v pátek, což jsou také dny, kdy narychlo sháním většinu posil.




Jakému tréninku se věnuješ?



Domnívám se, že v současné fázi ligových bojů by to nebylo úplně taktické prozrazovat.



Jaké máš plány do budoucna? Budeš chtít postoupit?



Ambice jsou samozřejmě velmi vysoké, jak už to u nováčků chodí. Platí heslo Tomáše Bati: "Říkáš-li, že to nejde, znamená to, že to neumíš!" Takže chci postoupit co nejdříve a co nejvýše. Kdyby se to povedlo už v této sezóně, vůbec bych se nezlobil. Ale uspěchávat něco hromadným nakupováním hvězd bych nechtěl, riskoval bych bankrot. Když se to povede, bude to milé, když ne, tak třeba příští sezónu. Co se týče rozběhnuté sezóny, všechno začalo velmi nadějně, devět bodů po třech kolech. Potom ovšem přišly tři porážky a pád do středních pater tabulky, teď už se snad zase vracím na vítěznou vlnu. Ale letos už to na postup asi nevyjde.




Jsi spokojený se svým týmem? Udělal jsi při jeho tvorbě nějakou chybu, kterou by si vzal zpět?



Tak určitě jednou z hlavních chyb byl netaktický přístup k dražbám, vytipované hráče jsem chtěl zpravidla koupit stůj co stůj a zbytečně se mi prodražili. Je celkem smutné, když nakoupím posilu za dva nebo tři milióny a potom zjistím, že soupeř sehnal stejně kvalitní posilu za 500 tisíc. I vinou některých dalších zdánlivě drobných chyb zaostávám za některými soupeři. Ale celkově se svým týmem spokojený jsem, určitě jsem z těch minel docela obstojně vybruslil, k budoucnosti vzhlížím k nadějemi. I když to rozhazování, při kterém jsem se choval spíše jako sportovní fanoušek než jako dobrý obchodník, mě asi ještě nějakou dobu bude mrzet, finanční situace mého klubu není ani dnes zrovna dvakrát komfortní.




Je něco, co ti na Hattricku vyloženě vadí či co by jsi změnil?



Zatím hraju Hattrick poměrně krátce, takže se zásadnějšími námitkami bych se, s dovolením, ozval až časem. Ale určitě je třeba nešťastné, když hráč, který vstřelí oba góly v zápase, jenž skončí 2:0, je označen za nejslabší článek utkání, který na hřišti vůbec nebyl vidět. I při programátorské složitosti Hattricku by snad pro jeho tvůrce nemusel být problém tuhle nuanci odstranit.




Používáš nějaký Hattrick software?



Hattrick software nepoužívám a ani moc nepočítám s tím, že bych ho v nejbližší době začal používat, i když mě možná okolnosti donutí rychle změnit názor. :-))




Máš nějaký vzkaz pro čtenáře, kteří stále váhají, zda začít hrát či nikoliv?



Dejte se do hry a vneste do českého kyberprostoru neotřelé nápady! Švédové už netrpělivě čekají na svého přemožitele. A ten přemožitel musí mít nápady, které někdo přinese. Můžeš jím být i TY!



Díky za rozhovor, přeji hodně úspěchů do budoucna!






Důležité odkazy pro české hráče:







diskuze

odeslat

Nejsi automat? Napiš výsledek 3 + 2 =


galerie

Hattrick Hattrick Hattrick

naše databáze obsahuje: 26 944 her

Nejlepší hráči dne

Sponzoři ligy

inzerce